PUT, ISTINA I ZIVOT
 
PrijemPortalRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Narodi

Ići dole 
AutorPoruka
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8046
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Narodi   Sre Mar 28, 2012 7:55 pm

Kopti je izraz koji se koristi za vernike Koptske pravoslavne crkve u Egiptu. Iako postoje različite koptske zajednice i tradicije u svetu, taj se izraz koristi uglavnom za Egipat, a ponekad se gledaju i kao zasebna etnička grupa. Razlog je prvenstveno u tome što su egipatski Kopti po svom poreklu i običajima nešto bliži drevnim Egipćanima od ostalih Egipćana koji su s vremenom bili prihvatili islam i arapsku kulturu.
Kopti su nakon arapskog osvajanja Egipta godine 641. dugo vremena bili građani drugog reda. Tek su pod vladavinom reformatorski nastrojenog Muhammada Alija po pravima izjednačeni s muslimanima.
Kopti imaju vlastiti koptski jezik, ali on služi isključivo u liturgijske svrhe, mada ga i tamo potiskuje arapski jezik koga su Kopti odavno prihvatili u svakodnevnom životu.Smatra se da u Egiptu zivi oko 8 000 000 Kopta sto cini 10% populacije.

Koptski jezik, jedini član egipatske porodice jezika, poreklom od staroegipatskog, kojim su se služili Kopti, potomci starih Egipćana koji nisu hteli prihvatiti jezik i veru arapskih osvajača.
U Egiptu se, počevši od 4. vijeka, a posebno od druge polovine V veka, nakon što se učvrstio monofizitizam, počela razvijati hrišćanska literatura na koptskom jeziku. Jezik se od vremena faraona razvijao, a pismo kojim se bilježio u kršćansko doba stvoreno je adaptacijom grčkog alfabeta.
Koptski jezik imao je šest dijalekata, koji nege do 16. veka, nestaju jedan za drugim prodorom muslimanskih Arapa, koji su im nametnuli arapski jezik. Od šest koptskih narječja četiri su se govorila u Gornjem a dva u Donjem Egiptu. Najznačajnija su sahidijsko (Gornji Egipat) i bohairijsko (Donji Egipat). Najpoznatiji su prevodi Ivanova evanđelja i Djela apostolskih napisana na asjutskom dijalektu. Danas je bohairski dijalekt, liturgijski jezik egipatskih kršćana monofizita.
Koptski jezik potekao je iz starog egipatskog jezika te se, prilikom izučavanja, na temelju njega mogao rekonstruirati vekovima zaboravljen jezik hijeroglifskih spomenika.
Ranohrišćanska koptska literatura je važna, osim ostaloga, i zbog starih prevoda otačkih spisa, a od 20. vijeka posebno zbog izučavanja gnostičke literature. Egipat zemlja papyrosa, tu je teren gdje se često zbivaju nova otkrivanja starih rukopisa.

Koptska pravoslavna crkva je drevna crkva egipatskih hrišćana, sa sedištem u Aleksandriji. I dan danas predstavlja najveću crkvu Egipta koja okuplja oko 90% egipatskih hrišćana.
Pripada porodici drevnoistočnih crkava, koje su postale zasebno crkveno telo nakon Halkedonskog sabora 451. godine, kada su zauzele drukčije hristološke pozicije u odnosu na melkitske crkve Rima i Carigrada. Zbog toga je pristalice halkedonske doktrine (koje Kopti smatraju duofizitima) nazivaju monofizitskom crkvom, iako Koptska crkva odbacuje monofizitizam u tom značenju.
Prema predanju, crkvu egipatskih hrišćana je osnovao apostol Marko u Aleksandriji, sredinom 1. veka (oko 42. godine). Zbog apostolskog porekla, poglavar ove crkve nosi titulu „papa Aleksandrije i patrijarh prestola Svetoga Marka“.

Koptska umetnost obuhvata umetnost hrišćanskih starih Egipćana koji su uglavnom živeli na bregovima reke Nila i govorili koptskim jezikom koji je danas očuvan samo u okviru Koptske crkve i govori se arapskim jezikom od 17. veka.
Ova umetnost se razvijala pod uticajem pozne antičke umetnosti, grčke i helenističke umetnosti koja je dolazila iz Aleksandrije sve do 3. veka. U početku je bila povezena sa paganskim a kasnije i hrišćanskim religijama. U najstarije nalaze se računaju razne nadgrobne stele koje se datiraju u 268. - 340. godine sa motivima iz hrišćanstva kao simboli ribe. Reljefi su plitki. Motivi na stelama su shemetizovani i mitološki motivi.
Najveći procvat koptske umetnosti datira se u godine 6. - 8. veka. Ova umetnost poznaje rad sa ikonama u tehnici enkaustike i tempere kao i radove sa tkaninama koje se do 8. veka rade u sve jačem i bogatijem koloritu.
Ova umetnost je uticala na umetnost hrišćanstva u Nubiji, Etiopiji i drugim zemljama afričkog kontinenta.
Nazad na vrh Ići dole
 
Narodi
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Narodi sveta
» Misteriozne drevne civilizacije i nestali narodi
» Zaplesimo
» Misterija levorukih

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Night fairy :: Riznica - Treasury :: Istorija-
Skoči na: