PUT, ISTINA I ZIVOT
 
PrijemPortalRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Mudre, zanimljive i poucne price

Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći
AutorPoruka
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 3:29 pmJednog dana neki čovek nađe orlovsko jaje i stavi ga pod kokoš.
Nakon izvesnog vremena orlić je se izlegao istovremeno kad i pilići. Počeo je da živi i ponaša se kao ostali pilići. Odrástao je sa njima.
Čitavog života orao je radio isto što i kokoši u dvorištu misleći da je jedna od njih. Kljucao je naokolo u potrazi za bubama i glistama, kokodakao je i lepršao krilima, uzdižući se po koji pedalj iznad tla.
Prošle su godine međutim i orao je ostario. Jednog dana ugledao je u visini, na vedrom nebu,čudesnu pticu moćnih raširenih krila, kako lebdi na vetru. Stari orao gledao je zadivljeno uvis.
«Šta je to?» – pitao je.
«To je orao, kralj ptica», rekla mu je jedna kokoš.
«On pripada nebu, dok mi kokoši pripadamo zemlji.»
I tako je orao umro među kokošima, celi život ne znajući ko je.


Poslednji izmenio *Twilight* dana Pet Okt 19, 2012 11:55 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 3:32 pmVerovatno ste čuli za indijsku legendu o malom žutom cvetu koji se rascvetao u jednoj bašti. On cveta samo jednu sezonu i tada uvene.
Kada je jedan posetilac ušao u ovu baštu, sa svih strana slušao je samo žalbe. Mango je rekao da bi radije bio kokosova palma. Zašto? Zato što je celo palmino drvo korisno – plod, lišće, grane i stablo.
Međutim kokosova palma zavidela je mangu, zato što se njegov plod za skupe novce izvozio iz Indije. Sve biljke su bile ljubomorne jedna na drugu, svaka od njih je mislila da je druga biljka više vredela.
Oko posetioca koji je slušao samo žalbe, zaustavilo se na jednom malom žutom cvetu koji je radosno cvetao u svom uglu. Sagnuo se i upitao ga: “Zašto se i ti ne žališ kao svi ostali?”
Cvet je odgovorio:”Pa i ja sam posmatrao kokosovu palmu i zavidio joj na lišću koje se lelujalo na vetru. Poželio sam i da donosim divne, sočne plodove kao mango. Ali tada sam shvatio da, da je Bog želio da budem kokosova palma ili mango, on bi to tako i napravio. Međutim on je želio da budem mali žuti cvet pa zato i ja želim da budem najbolji mali žuti cvet koji je ikada postojao.
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 3:37 pm

Ljubav i Sloboda


Čovek najviše želi slobodu. Čovek žudi za slobodom. Sloboda je samo suštinsko jezgro ljudske svesnosti: ljubav je na periferiji a sloboda je u centru. Kada se ta dva ostvare, u životu nema žaljenja. A oni se ostvaruju zajedno, nikada odvojeno.

Ljudi su pokušavali da ostvare ljubav bez slobode. Onda ljubav donosi sve više i više patnje, sve veće i veće ropstvo. Onda ljubav nije ono što je čovek očekivao da će biti, ona se pretvara baš u suprotno. Ona razara sve nade, uništava sva očekivanja i život postaje pustoš – tapkanje u tami, i nikada se ne pronalaze vrata.

Ljubav bez slobode prirodno teži da bude posesivna. A onog trenutka kada uđe posesivnost, počinjete da stvarate okove za druge i za sebe – jer ne možete da posedujete nekog a da on ne poseduje vas. Ne možete nekoga da učinite robom a da sami ne postanete rob. Šta god činite drugome, učinjeno je vama.

To je osnovni princip koji treba razumeti, da ljubav bez slobode nikada na donosi ispunjenje.Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 3:39 pm

Uzivanje ili novac?!!


Luksuzna jahta usidrila se u jednom malom meksičkom ribarskom selu. Vlasnik jahte je bio oduševljen kvalitetom ribe i zapitao ribare koliko im vremena treba da ulove tako dobru ribu.
"Ne treba nam dugo" - odgovoriše ribari.
"A zašto ne ostanete duže na moru i ulovite još više?"
Odgovoriše mu da je ono što ulove sasvim dovoljno za njih i njihove porodice.
"Pa šta radite sa tolikim slobodnim vremenom?"
"Spavamo, malo lovimo ribu, igramo se sa svojom decom a popodne provodimo sa svojim ženama. Uveče izlazimo u selo, sastajemo se sa prijateljima, popijemo poneko piće i otpevamo par pesama. Naš je život ispunjen."
Gospodin turista im predloži: "Diplomirao sam ekonomiju na Harvardu i mogu vam pomoći: lovite ribu duže svakoga dana, prodajte je i tim novcem kupite veći brod."
"I šta onda?"
"Uz veći brod ulovićete još više ribe, i tim novcem možete kupiti još jedan brod, pa još jedan, čitavu flotu. Umesto da prodajete ribu posredniku, možete pregovarati direktno sa velikim poizvođačima; možete i vi sami postati jedan od njih. Zatim se možete preseliti iz ovog sela u Mexico City, Los Angeles ili čak New York! Iz tih gradova možete voditi svoj veliki novi posao!"
"Koliko bi nam vremena trebalo za to?"
"Dvadeset do dvadeset pet godina".
"I onda?"
"Onda? E, prijatelji, sada postaje zanimljivo. Kad vam se posao dobro razgrana, možete početi s prodajom i kupovinom deonica i zaraditi milione!"
"Milione? Stvarno? A onda?"
"Onda možete otići u penziju, živeti u malom selu na obali, spavati dugo, ići na pecanje, igrati se s unucima, provoditi popodneva sa ženom a večeri s prijateljima uz piće i pesmu."
"Svaka čast, gospodine, ali upravo to radimo sada. Zašto bi uzalud potrošili dvadeset pet godina?" - upitaše Meksikanci.

Pouka: U životu uvek moraš znati gde si se uputio jer, možda si već tamo!!!
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 3:41 pmPorodicaZaletela sam se u stranca dok je prolazio. ’’O, oprostite mi, molim vas!“ - bio je moj odgovor.
On je rekao: ’’Molim vas, oprostite vi meni, nisam vas video.’’
Bili smo tako uctivi, taj stranac i ja....Pozdravili smo se i otisli svako svojim putem...Ali kod kuce se pricala drugacija prica. Kasnije toga dana, dok sam kuvala veceru, moj sin je stao iza mene vrlo tiho. Kad sam se okrenula, gotovo sam se sudarila s njim. ’’Makni mi se s puta!’’ - rekla sam uz viku.On je otišao, a njegovo malo srce se slomilo. Nisam shvatila koliko sam oštro govorila. Dok sam ležala budna u krevetu, tihi Božji glas mi je progovorio:’’Dok si delila sa strancem uobicajenu uljudnost, tvoja porodica koju voliš bila je povrijedena. Iidi i pogledaj na kuhinjski pod, naci ceš cvece pokraj vrata. To cvece je tvoj sin doneo za tebe. Ubrao ga je sam: ružicasto, žuto i plavo. Stajao je vrlo tiho da ne pokvari iznenadenje, nisi videla suze koje su ispunile njegove male oci.’’Tada sam se osetila tako malenom i suze su mi pocele kapati niz lice.Tiho sam otišla i klekla pored njegovog kreveta.’’Probudi se, maleni, probudi se,’’ rekla sam.’’Jesi li ti ubrao za mene ovo cvijece?’’ Smiješio se: ’’Našao sam ih napolje, kod drveta. Ubrao sam ih zato jer su lepi kao ti. Znao sam da ce ti se svideti, posebno plavi. ’’Rekla sam: ’’Sine, jako mi je žao što sam se onako ponela danas, nisam trebala vikati tako na tebe.’’ Rekao je: ’’O, mama, u redu je. Svejedno te volim.’’ Ja sam rekla: ’’Sine, i ja tebe volim. I volim cvece, posebno plavo.’’ Jeste li svesni da ako umremo sutra, poso za koju smo radili lako nas uskoro može zameniti. Ali, porodicaj koju ostavljamo iza sebe osecala bi gubitak do kraja njihovih života. Mnogi se unose u posao više nego u svoje obitelji, ne misliš li da to nije mudro ulaganje?
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 3:42 pm
Daleko u sumi stajala je jedna stara kucica skoro oronula.
U njoj je zivela jedna... starica. Zivela je sama, navikla je na takav nacin zivota i nije htela sa decom u grad.
Jednog dana kod starice je dosao njen najstariji unuk.
Sa sobom je vodio svoju buducu zivotnu saputnicu.
Razlog posete je bio da je baka upozna i kaze mu svoje misljenje, koje je on jako cenio.
Kad ih je srdacno ugosila, pocela je da gleda u devojku. Ona je bila mrsava, lepa, prava lutka iz izloga.
Sa puno sminke i svetlog nakita na sebi. Imala je odelo koje je vise otkrivalo nego skrivalo .Cim su usli u kucu pocela je sa ponizenjem da posmatra, skromu staricinu sobu.To se baki uopste nije svidelo.
Kad su se ispricali resili su da krenu nazad u grad.
Baka je kao i sve bake otisla da im spakuje dosta stvari koje svaka seoska kuca ima. Da bi ih pratila svojoj deci.
Unuk ode pod izgovorom da pomogne baki, da cuje njeno misljenje.
Sav ponosit upita baku sta misli?
Znas sine ja sam stara mozda i glupa za te stvari, ali znam da ovde u sumi zivotinje koje su mnogo male i i slabe, imaju cesto zarke boje na sebi. One su otrovne i mnogo opasne za ljude.
Medjutim postoje i one koje samo imitiraju opasnos a u stvari su bas bezopasne.
Ja se iskreno nadam da je ova tvoja jedna od njih i da te nece mnogo zaboleti kad te bude ujela.

Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 3:56 pmNISU NA PRODAJU


Mladi bračni par uđe u najbolju prodavnicu u gradu. Muž i žena dugo su
posmatrali šarene igračke poredane na policama, povešane o plafonu, u
veselom neredu na klupama. Bilo je tu lutaka koje se smeju i koje plaču,
elektronskih igara, minijaturnih kuhinja koje spremaju pice i torte.
Nisu se mogli odlučiti. Priđe im mlada i otmena prodavačica.

“Vidite”, objašnjavala je žena, “mi imamo malenu djevojčicu, ali oboje smo odsutni po celi dan, a često i naveče.”

“Reč je o devojčici koja se retko smeje”, nastavio je čovjek.

“Hteli bismo joj kupiti nešto što će je usrećiti”, ponovo će žena,“
I onda kad nas nema…Nešto što će je veseliti kad bude sama.”

“Žao mi je “, nasmeši se ljubazno prodavačica. “Mi ne prodajemo roditelje!”

Bruno Ferrero
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 3:57 pm

Hodati pravo


Cuvenog samuraja Musasija jedan ucenikzapita sta treba znati da bi moglo da se pobedi u dvoboju?

"To je jednostavno", rece Musasi. "Da li si sposoban da bez oklevanja i skretanja hodas linijom koja postoji izmedju dva tetamija (prostirke koje pokrivaju podove japanskih kuca)?

"Jesam, sposoban sam", odgovori ucenik.

"Mozes li bez greske da hodas linijom pored puta dugog nekoliko stotina metara?", pitao je dalje Musasi.

"Mogu i to!"

"Mozes li bez skretanja da hodas pravom linijom duz opopa velikog zamka, koja je duga nekoliko kilometara?"

Ucenik je cutao. Nesiguran mozeli, samo pognu glavu.

"Ti si sam dao odgovor na svoje pitanje. Ja ne mogu da se borim u dvoboju umesto tebe. Moras da se boris sam", rece mu Musasi.
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 4:43 pm

MOĆ REČIJednom kad je Majstor govorio o hipnotičkoj moći reči neko iz pozadine povika:

“Pričaš besmislice! Ako kažem Bog, Bog, Bog, hoće li me to učiniti
božanskim?
A ako kažem Greh, Greh, Greh, hoće li me to učiniti
zlim?”

“Sedi, kopile jedno!”, reče Majstor.

Čovjek se je toliko razbesneo da mu je trebalo vremena da povrati govor. Tada je prosuo kišu uvreda na Majstora.

Majstor, pokajnički, reče: “Oprostite gospodine, zaneo sam se. Istinski se izvinjavam za svoju neoprostivu omašku.”

Čovek se odmah smiri.

“Pa, eto vam odgovora: trebala je samo jedna reč da pobesnite i još jedna da vas smiri.”, reče Majstor.

“Jednominutna besmislica” – Antoni de Melo
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 4:44 pm

Starica


Jedna porodica uživala je na plaži. Deca su se kupala i pravila kule u pesku, kada se pojavila neka starica u prljavoj i iscepanoj odeći, njena seda i raščupana kosa vijorila je na vetru. Mumlajući nerazumljive reči, sakupljala je nešto iz peska i trpala to u kesu. Roditelji su pozvali decu i rekli im da se klone ove starice. Kada je prošla pored njih, osmehnula im se, ali oni nisu uzvratili na njen pozdrav.

Tek pred povratak, posle nedelju dana, saznali su da ta starica uvek sakuplja komadiće stakla po plaži, da se deca ne bi posekla.
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 4:45 pm
DraguljarDraguljar je sjedio za stolom i kroz izlog svoje otmjene trgovine promatrao
prolaznike. Neka se djevojčica približila trgovini i prislonila nosić
na izlog. Kao nebo plave oči radosno zasjaše kad ugleda jedan od
izloženih predmeta. Ušla je odlučno i prstom pokazala ogrlicu od modrog
tirkiza. «To je za moju sestru. Možet...e
li mi je zapakirati kao dar?» Trgovac s nevjericom pogleda djevojčicu i
upita: «Koliko novaca imaš?» Ona se podiže na prste, stavi na stol
limenu kutijicu, otvori je i isprazni. Bilo je ondje nekoliko manjih
novčanica, saka sitniša, nekoliko školjki i figurica. «Hoće li biti
dovoljno?» upita ponosno. «Željela bih starijoj sestri kupiti dar.
Otkada nemamo mame, ona obavlja sve poslove i nema ni trenutka vremena
za sebe. Danas joj je rođendan. Uvjerena sam da ce je dar veoma
obradovati. Njezine su oči iste boje kao taj dragi kamen.» Trgovac je
otišao u malu prostoriju i u zlatnocrven papir zapakirao kutijicu.
«Uzmi i pažljivo ponesi», reče djevojčici. Ona uze paketić kao
pobjednički pehar i ponosno izađe iz trgovine. Sat vremena kasnije u
trgovinu ude prekrasna djevojka s kosom boje meda i divnim modrim
očima. Stavi na stol kutijicu koju je trgovac pažljivo zapakirao i
upita: «Ova je ogrlica kupljena u vašoj trgovini?» «Da, gospođice.»
«Koliko je koštala?» «U mojoj trgovini cijene su stvar povjerenja, tiču
se samo mene i mojih kupaca.» «Moja sestra je imala nešto sitniša,
sigurno nije mogla platiti ovako vrijednu ogrlicu!» Trgovac zatori
kutiju, slozi omot i vrati je djevojci. «Vaša je sestra platila najvišu
cijenu: dala je sve sto je imala.»

Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 4:48 pmIdućeg dana, Ilija se probudio i ponovo pogedao rečicu. Sutra, ili kroz godinu dana, Horat će biti samo puteljak od sitnog peska i oblutaka. Starosedeoci će i dalje nazivati to mesto imenom Horat, a možda će prolaznicima pokazivati u tom pravcu, govoreći: „To vam se nalazi na obali reke koja tu blizu protiče“. Putnici će odlaziti tamo, videće oblutke i sitan pesak, i u sebi pomisliti: „Ovde, u ovom kraju, postojala je nekad jedna reka“. Ali jedina stvar koja je važna za jednu reku – njen vodeni tok – nije više bila tu da utoli žedj.

Tako je i dušama – kao potocima i biljkama – potrebna jedna drugačija vrsta kiše; nada, vera, razlog za život. Kad toga nema, sve u toj duši zamire i mre, čak i kada telo nastavlja da živi; a ljudi tada mogu da kažu: „Ovde, u ovom telu, nekada je bio čovek“.

( Peta Gora)
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 4:49 pm„..Dok su mnogi otišli – iz razloga koje nikad nećemo dokučiti – ti si i dalje ovde. Zašto je Bog uzeo tako izuzetne osobe, a tebe ostavio?“

„U ovom trenutku, milioni osoba već su odustali. Ne sekiraju se, ne plaču, ne rade više ništa; samo čekaju da vreme prodje. Izgubile su sposobnost da pružaju otpor“.

„Ti si, medjutim, tužan. To samo pokazuje da je tvoja duša još uvek živa“.

Paulo Koeljo
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 4:50 pmDva su se mala prijatelja klizala po zaledjenom jezeru. Beše oblačan i hladan dan. Dečaci su bez straha uživali u klizanju. Led se iznenada prolomio i jedan od njih propao je u vodu. Voda ne beše duboka, ali se led počeo stezati. Drugi je dečak otrčao na obalu, dohvatio kamen i pojurio do unesrećenoga. Svom je snagom razbijao led i uhvativši prijatelja za ruku, izvukao ga iz vode. Kad su stigli vatrogasci i shvatili šta se dogodilo, začudjeno su pitali: – „Kako ti je to uspelo? Kako si mogao tim malim kamenom i slabim rukama razbiti tako debeli led?“
Uto se oglasio neki starac: – „Ja znam kako je uspeo!“
- „Kako?“ – upitali su ga vatrogasci.
Starac je odgovorio: – „Nije bilo nikoga da mu kaže kako je to nemoguće.“

Bruno Ferrero
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 4:50 pm

ZAŠTO VIČEMO?Jednom je učitelj pitao svoje učenike:
"Zašto ljudi viču kad su ljuti?"

Učenici su razmišljali neko vreme:
"Zato što izgubimo strpljenje - zato vičemo" - reče jedan

"Ali, zašto bi vikao ako je osoba pored tebe?" - pita učitelj - "zar nije moguće govoriti tiho i lagano?"

Učenici su davali još neke odgovore, ali nijedan nije zadovoljio učitelja

Naposletku je objasnio:

"Kada su dve osobe u svađi, ljutite, njihova se srca jako udalje..Zato moraju vikati jedno na drugoga, da njihov krik premosti udaljenost i da se mogu čuti. Što su ljući, glasnije moraju vikati, jer je udaljenost među njima sve veća.

Potom je učitelj pitao:

"Šta se dogodi kada se dve osobe zaljube?. Ne viču jedan na drugoga, već govore tiho i nežno. Zašto? Njihova srca su veoma blizu. Udaljenost među njima je veoma mala.
A šta se dogodi kada se još više zaljube? Ne govore. Samo šapuću i još više zbližuju u svojoj ljubavi..Konačno, ne trebaju više ni šapat. Samo se gledaju i to je sve. Takve su dve osobe koje se vole."

Onda je rekao:

"Kada se svađate, nemojte dozvoliti da se vaša srca udalje, ne izgovarajte reči koje bi vas mogle još više udaljiti, jer će doći dan kada će udaljenost biti tako velika, da više nikad neće biti puta nazad."

Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 4:59 pmDevojka je čekala avion u čekaonici jednog velikog aerodroma. Pošto je trebala dugo čekati, odlučila je da kupi knjigu kako bi joj vreme brže prošlo. Uzknjiguje kupila i kutiju keksa. Sela je u VIP čekaonicu kako je niko ne bi uznemiravao.
Kraj nje je bila stolica na kojoj je bila kutija keksa, a sa druge jedan gospodin koji je čitao novine. Kad je ona počela da jede keks i gospodin je uzeo jedan. Ona se šokirala, ali ništa nije rekla i nastavila je čitati knjigu. U sebi je pomislila: „Ma gledaj ti ovo, da samo imam malo više hrabrosti, do sada bih ga već udarila“.

Svaki put kad je ona uzimala jedan keks, čovek pored nje, ne obazirući se ni na šta, uzimao je isto tako jedan. Nastavili su tako dok nije ostao samo jedan u pakovanju i devojka pomisli: baš me zanima sta će sad napraviti! Čovek uze poslednji keks i podeli ga na dva dela. Ovo je zaista previše, pomisli šokirana devojka, uze svoje stvari, knjigu, torbu i ode prema izlazu iz čekaonice.

Kada se osećala malo bolje, nakon što je prošla ljutnja, sela je na mesto gde nikoga nije bilo, kako bi izbegla neke druge neprijatne dogadjaje. Zatvorila je knjigu i otvorila torbu da je ubaci u nju. U tom trenutku ugleda svoju kutiju keksa koja je još uvek bila netaknuta. Postidela se kao kradljivac i tek tada je shvatila da je keks, isti kao njen, bio od gospodina koji je sedeo pored nje, ali koji je, bez šokiranja, nervoze ili prepotencije, podelio i svoj posednji komad sa njom, totalno suprotno od nje.
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 5:00 pm

Pravo pravcato cudoZa mene još i sad nema većeg čuda od dvoje koji se vole.

Vidim ih na nekom trgu punom automobila i užurbanih prolaznika, na stepenicama, na uglu svoje ulice, na klupi u parku, po kojoj se nahvatala slana. Savršeno odsutni i nepomični oni se grčevito drže jedno drugog, a iznad njih, vidim kako se sama od sebe zida kuća- njihov budući dom: vidim prozore sa zavesama od nežnog tila, dečiju sobu i kuhinju u kojoj se savijaju palačinke sa džemom! Vidim im i oči, ali one me ne primećuju. Sami su u gužvi: koža uz kožu, dah uz dah, usne uz usne. Omamljeni tetrebi, zaljubljeni jeleni, sanjivi galebovi, umorni od ljubavnog leta…Taj prastari prizor uvek je za mene kao nov, poput tek pronađene obale Amerike kad je ugledao onaj pijani mornar sa Kolumbovog broda – oaza u poslovnoj pustinji, čamac na pučini u očima na smrt izmorenog brodolomnika, vatra na Aljasci – uvek je to za mene pravo pravcato čudo! I uvek se pred tim prizorom osećam kao stranac, jer svaki ljubavni par ima svoj tajni jezik, svoj šlager, svoj stih i časovnik ispod kojeg čeka, svoj rukopis, svoj način hoda i svoj zagrljaj u hodu. Zaista je tačno rečeno: “Ljubav je sve ono što se dešava između dvoje koji se vole…”


Za dvoje koji se vole svet je opasan protivnik. Oko njih ratovi, diplomatske peripetije, oko njih poplave i uspesi preko noći, svađe i ruševine, mržnja i ravnodušnost, krunisanje i otkrića, avanture i trke na život i smrt, a oni nepomični ćute i drže se jedno drugog savršeno odsutni u svojoj nevidljivoj kući, zagledani u nepostojeću pucketavu vatru peći, bez reči, bez nadmetanja u duhovitostima, bez zadnjih misli, bez planova, bez ičega, sem tog jednostavnog dodira u tišini. Viknuo bih: gle, čudo nad čudima! Ali prolazim pokraj tog večnog para na klupi u parku, kao lopov koji je upravo ukrao parče sreće; prolazim na prstima da ih ne probudim iz sna i smejem se u sebi onima kojima su za vođenje ljubavi potrebni postelja, svetla pod abažurom, skupa pića i bademi za grickanje, isključeni telefoni i fotografija nagih lepotica za nadraživanje, mirišljava kupatila i organizovano vreme, pa ipak ljubav ne dolazi u te skupe krletke, već dreždi u vetrovitom parku, na klupi sa koje se ljušti boja, pod nebom sa kojeg sipa prljava decembarska susnežica, u večnom strahu da će biti povređena i oterana baterijskom lampom. Podignuto je toliko dosadnih spomenika ljudima koji su činili zlo u ime neizvesnog dobra, toliko spomenika sujeti izlivenoj u bronzu, pogrešnim otkrićima i netalentovanim pesnicima, mrzovoljnim akademicima i lukavim ministrima, a još se niko nije setio da u nekom parku podigne spomenik ljubavnom paru koji je presedeo na jednoj klupi toliko dugo a nije primetio ni kišu, ni vetar ni sneg: začaran sopstvenim čudom na čijim temeljima stoji ovaj stari svet. Pitam se čemu ova nepravda i ubrzo pronalazim odgovor: dvoje koji se vole na jednoj klupi u parku sami su svoj sopstveni spomenik – trijumfalna kapija ljubavi.

Momo Kapor
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 5:00 pm

Jednom bese jedan mali decak koji je imao losu narav. Njegov otac mu je dao punu kesu eksera i rekao mu je da svaki put kada pobesni i izgubi kontrolu nad sobom, zakuca jedan ekser u ogradu.

Prvoga dana decak je zakucao 37 eksera na ogradu. Tokom sledecih nekoliko meseci on je naucio da kontrolise svoj bes i broj ukucanih eksera se smanjivao. Otkrio je da je lakse kontrolisati svoju narav, nego zakucavati eksere u ogradu.
I tako je dosao dan, da tokom celog dana nije pobesneo. On je rekao to svom ocu, a otac mu je kazao da svakog dana koga bude uspeo da kontrolise svoje ponasanje, iz ograde iscupa jedan ekser. Dani su prolazili i jednoga dana decak je bio u stanju da kaze svom ocu da je iscupao sve eksere. Otac je uzeo sina za ruku i odveo ga do ograde i rekao: "Dobro si uradio sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi. Ograda vise nikada nece biti ista. Kada u besu kazes neku stvar, ona ostavlja oziljak, kao sto su ove rupe na ogradi. Mozes coveka ubosti nozem i izvuci noz i posle toga nije vazno koliko puta kazes da ti je zao, rane ostaju".
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 5:02 pmMajka i dečak šetaju plažom.
U jednom trenutku dečak upita:
- Mama kako se čuva ljubav?
Mama ga pogleda i odgovori:
- Zgrabi malo peska i stisni u šaku.
Dečak stisne šaku i što je više stiskao, to je više peska curilo iz nje.
- Ali mama pesak mi beži!
- Znam ali sad potpuno otvori šaku.
Dečak je posluša, ali u tom času dunu vetar i odnese sav pesak sa dlana.
- Ni ovako ne uspevam zadržati pesak.
Na to majka sa smeškom na licu reče:
- Sada uzmi opet malo peska u ruku i drži dlan kao da je u obliku kašike,
dovoljno zatvoren da ga zastitiš, a dovoljno otvoren da bude slobodan.
Dečak učini kako mu je rečeno i pesak mu ostade na dlanu,
dovoljno zaštićen od vetra, a i slobodan da ne klizi kroz prste.
- Eto kako se čuva ljubav.
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 5:03 pmPriča počinje na morskoj obali, u romantičnoj stjenovitoj uvali s pjeskovitim morskim žalom. Noću je veliki talas na pjeskovitu obalu izbacio stotine morskih zvijezda. Prekrasne su, a golemo je prirodno bogatstvo otkriveno pogledu. No, zasjalo je sunce, žari i prži zvijezde i one umiru. Na obali su i dva čovjeka. Svaki dolazi iz drugog smjera. Prvi, hodajući prema sredini, gleda u to bogatstvo koje umire i tužan misli: koja ljepota, koja dragocjenost, kolika vrijednost, a umire i nestaje. Zar je moguće da tolika ljepota, tolika raskoš morskih dubina propada u jednom trenutku. A koliko ih samo ima. Nepravda je to što te prekrasne morske zvijezde moraju uginuti i nestati. A očigledno moraju.
Tužan korača dalje i razmišlja o tome kako je to stvarno velika šteta. I samo razmišlja.
Drugi, dolazeći sa suprotne strane, šeta lagano i zabrinutog pogleda, ali se svaki čas sagne i nešto baca prema moru. I nešto radi. A kad su se sreli, prvi čovjek vidi da drugi u more baca morsku zvijezdu.
Prišavši mu potpuno blizu prvi čovjek upita:
“A šta to vi radite?”
Drugi odgovara:“Vraćam zvijezde moru!”
Prvi začuđeno pita: “Ali zbog čega? Pogledajte koliko ih samo ima? Za sve njih nema šanse!”
A drugi se čovjek sagne, uzme u ruke jednu zvijezdu i baci je u more odgovarajući:
“Ali za ovu ima šanse!”
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Čet Mar 29, 2012 5:05 pm


Pet stvari u zivotu koje se ne mogu vratiti

Devojka je cekala avion u cekaonici jednog velikog aerodroma. Posto je trebala dugo cekati, odlucila je kupiti knjigu kako bi joj vrijeme brze proslo. Uzknjigukupila je i paketic keksa.
Sjela je u VIP cekaonicu kako je nitko ne bi uznemiravao. Kraj nje je bila stolica sa keksom, a sa druge jedan gospodin koji je citao novine. Kad je ona pocela uzimati kekse i gospodin je uzeo jedan. Ona se sokirala, ali nista nije rekla i nastavila je citati knjigu. U sebi je pomislila: ma gledaj ti ovo, da samo imam malo vise hrabrosti, do sada bih ga vec udarila... Svaki put kad je ona uzimala jedan keks, covjek pored nje, ne obazirajuci se ni na sta, uzimao je isto tako jedan. Nastavili su tako dok nije ostao samo jedan u paketu i djevojka pomisli: bas me zanima sta ce sada napraviti!!!
Covjek uzme posljednji i podijeli ga na dvoje!
Ovo je zaista previse, pomisli djevojka, sokirana uzme svoje stvari, knjigu, torbu i ode prema izlazu iz cekaonice. Kada se osjecala malo bolje, nakon sto ju je prosla ljutnja, sjela je na mjesto gdje nije bilo nikoga da bi izbjegla neke druge neugodne dogadjaje. Zatvoriknjigui otvori torbu da je ubaci u nju. U tom trenutku ugleda paketic keksa jos uvijek netaknut.
Postidje se kao kradljivac i tek tada shvati da je keks, isti kao njen, bio od gospodina koji je sjedio pored nje, ali koji je, bez sokiranja, nervoze ili prepotencije, podijelio i svoj posljednji komad sa njom, totalno suprotno od nje, kojoj su bili povrijedjeni ponos i osjecaji.

ZAKLJUCAK: Koliko puta u nasem zivotu cemo ili smo pojeli tudji keks, a da to nikad necemo ili nismo ni saznali?
Prije nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i prije nego sto se pocne misliti lose, GLEDAJ sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!

U zivotu postoji 5 stvari koje se ne mogu vratiti:
- Kamen kada je bacen;
- Rijec nakon sto je recena;
- Mogucnost nakon sto je izgubljena;
- Vrijeme kada je proslo;
- Ljubav za koju se NE BORI.
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Apr 20, 2012 7:29 am

Zmija

Jednom čovjeku zmija je bila prijatelj. Kad god mu je trebalo novaca, otišao bi do kamena gdje je zmija živjela i ona bi mu dala novaca.
Jednog dana on se razbolio. Poslao je svog sina da ode kod zmije i da zatraži novca. Bilo je dovoljno samo da ispruži ruku kod kamena gdje je zmija živjela i ona bi mu donijela novce. Tako je i uradio. Ali, pomislio je da zmija ima puno novca, ako je ubije sve će biti njegovo. Uzeo je kamen, udario je i otkinuo joj rep. Zmija se okrenula i ujela ga. Ubrzo je od otrova umro.
Nakon nekoliko dana njegov otac je ozdravio i otišao do zmije.
Rekao je:
Mladić je poogriješio i zato je platio životom. Budimo nas dvoje i dalje prijatelji.
Zmija je odgovorila:NE!
Ne možemo ti i ja biti prijatelji sve dok tebe boli smrt tvog sina a mene moj rep.
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Apr 20, 2012 7:36 am

Jedan dečkić je upitao svoju majku: "Zasto plačeš?"
"Zato što sam žena" - odgovorila mu je.
"Ne razumem" - rekao je dečak.
Mama ga je samo zagrlila i rekla: "Nikada i nećeš".

Kasnije je upitao oca: "Zašto mi se čini da mama plače bez ikakvog razloga?"
"Sve žene plaču bez ikakvog razloga" - bilo je jedino što je tata znao reći.
Dečačić je odrastao i postao muškarac, i još uvek se pitao zašto žene plaču.
Na posletku je nazvao Boga. Kad ga je dobio, upitao ga je:
"Bože, zašto se žene tako lako rasplaču?"

Bog odgovori:
"Kad sam stvarao ženu morala je biti posebna.
Dao sam joj ramena, dovoljno jaka da nose svu težinu ovoga sveta, a opet dovoljno nežna da mogu pružati utehu.
Dao sam joj unutrašnju snagu da podnese porod i odbijanje koje joj toliko puta stiže od njene dece.
Dao sam joj čvrstinu koja joj omogućuje da ide dalje kad svi drugi odustanu,
i da se brine za svoju familiju za vreme bolesti i nevolje bez prigovora.
Dao sam joj osećajnost da voli svoju decu bez obzira na sve, čak i ako je njezino dete veoma povredilo.
Dao sam joj snagu da nosi svoga muža kroz njegove greške i načinio je od njegovog rebra da bi štitila njegovo srce.
Dao sam joj mudrost da zna da dobar muž nikada ne bi povredio svoju ženu,
ali povremeno testira njenu snagu i odlučnost da bude uz njega.
I napokon, dao joj je suzu da je isplače.
To je samo njeno na korišcenje kad god joj zatreba.Odakle nam ruke
Rodila ih majka
Odakle nam oci
Rodila ih majka
Odakle nam usi
Rodila ih majka, sve na svjetu rodila je majka.

Leti pjesma oko svijeta
Lijepa ljepsa nego bajka
Nema djeteta ni svijeta
Nema dok ne rodi majka.Pismo majci

Jesi l živa, staričice moja?
Sin tvoj živi i pozdrav ti šalje.
Nek uvečer nad kolibom tvojom
Ona čudna svjetlost sja i dalje.

Pišu mi da viđaju te često
zbog mene veoma zabrinutu
i da ideš svaki čas na cestu
u svom trošnom starinskom kaputu.

U sutonu plavom da te često
uvijek isto priviđenje muči:
kako su u krčmi finski nož
u srce mi zaboli u tuči.

Nemaj straha! Umiri se, draga!
Od utvare to ti srce zebe.
Tako ipak propio se nisam
da bih umro ne vidjevši tebe.

Kao nekad, i sada sam nježan,
i srce mi živi samo snom,
da što prije pobjegnem od jada
i vratim se u naš niski dom.Vratit ću se kad u našem vrtu
rašire se grane pune cvijeta.
Samo nemoj da u ranu zoru
budiš me ko prije osam ljeta.

Nemoj budit odsanjane snove,
nek miruje ono čega ne bi:
odveć rano zamoren životom,
samo čemer osjećam u sebi.

I ne uči da se molim. Pusti!
Nema više vraćanja ka starom.
Ti jedina utjeha si moja,
svjetlo što mi sija istim žarom.

Umiri se! Nemoj da te često
viđaju onako zabrinutu,
i ne idi svaki čas na cestu
u svom trošnom starinskom kaputu.

Sergej Jesenjin

Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Apr 20, 2012 7:38 am

Nađi vremena
Nađi vremena za ljubavNađi vremena za razmišljanje -
To je izvor snage.
...
Nađi vremena za molitvu -
To je najveća snaga na zemlji.

Nađi vremena za smeh -
To je melodija duše..

Nađi vremena za ljubav -
To je tajna večne mladosti.

Nađi vremena za darivanje -
Dan je prekratak da bi bio sebičan.

Nađi vremena a čitanje -
To je vrelo mudrosti.

Nađi vremena za prijateljstvo -
To je put ka sreći.

Nađi vremena za rad -
To je cena uspeha.

Nađi vremena za milosrđe -
To je ključ za nebo....


Majka Tereza


Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Apr 20, 2012 7:39 am

"Ovo je prica o dvojici prijatelja koji su se setali zajedno po pustinji. Odjednom po putu su se poceli raspravljati i jedan je udario drugog. Udareni se osetio povredjen, ali bez reci napisao je ovo na pesku. "DANAS SAM DOBIO UDARAC OD MOG NAJBOLJEG PRIJATELJA" Produzili su tako sve dok nisu nasli jednu oazu gde su se odlucili okupati. Onaj sto je dobio udarac zamalo da se nije udavio kupajuci se, ali zivot mu je spasio onaj drugi. Kad je dosao sebi taj sto se umalo nije udavio, urezao je na jednom kamenu: "DANAS MI JE MOJ NAJBOLJI PRIJATELJ SPASIO ZIVOT!" Prijatelj koji je udario svog najboljeg prijatelja pitao ga je: "Kada sam te udario - ti si napisao na pesku, a sad urezujes u kamen - Zasto?" Prijatelj mu je odgovorio: "Kad neko napravi nesto lose, to trebamo zapisati na pesku da bi vetrovi izbrisali, ali kad neko uradi dobro, to trebamo izgravirati na kamenu da ga nista ne moze izbrisati!" NAUCI SE DA ZAPISUJES "RANE" NA PESKU, A "SRECU" UREZI U KAMEN. Kazu da je potrebna jedna minuta da upoznas posebnu osobu. Jedan cas da naucis da je cenis. Jedan dan da je zavolis. Ali jedan CIELI zivot da je zaboravis... "
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   

Nazad na vrh Ići dole
 
Mudre, zanimljive i poucne price
Nazad na vrh 
Strana 1 od 7Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći
 Similar topics
-
» Poucne i interesantne price
» Zanimljive priče o slikarima
» Zanimljive priče o kompozitorima
» Mudre misli...
» O prijateljstvu...

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Night fairy :: Riznica - Treasury :: Mudrosti-
Skoči na: