PUT, ISTINA I ZIVOT
 
PrijemPortalRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Mudre, zanimljive i poucne price

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći
AutorPoruka
Just me
Admin
avatar

Broj poruka : 2300
Datum upisa : 31.05.2012
Lokacija : .ba

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Uto Sep 18, 2012 5:13 pm

Išle dve ruže pustinjom.
Pošto su strašno ožednele priđoše izvoru:
- Mogu li se napiti vode?- upita jedna.
- Možeš, ako mi daš jednu laticu.-odgovori izvor.
Ruža dade laticu izvoru i napije se vode.
- Ja ne dam moju laticu! - reče druga ruža.

I one nastaviše zajedno kroz pustinju.

Kada stigoše do drugog izvora prva upita:
- Mogu li se napiti vode?
- Možeš, ako mi daš jednu laticu.
Ruža dade laticu i napije se vode.
- Ja ne dam moju laticu! - reče druga ruža.

I one nastaviše zajedno kroz pustinju...

Dođoh do trečeg izvora...
Pa do četvrtog...

I na zadnjem izvoru ona ruža koja je davala latice uvene zato što nije imala
više latica, a ona druga uvene jer nije imala vode.

Pouka: DAVALA, NE DAVALA, UVENU ĆEŠ

smehsmeh

_________________
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:38 am

LICEMJERNI VUK


U jednoj pećini iznad rijeke Ganga, živio je vuk. S proljeća, kada se himalajski snjegovi otapaju, vode Ganga nabujaju, i plave okolinu. Tada se rijeka podigne sve do pećina iznad svojih obala. Jednoga jutra, vukova se pećina nađe okružena vodom sa svih strana, i vuk nije mogao u uobičajeni lov u okolinu.
"Hm", reče vuk, "danas nema ništa od ručka. Proglašavam današnji dan blagdanom, a u čast blagdana, ja ću postiti."
I vuk se smjesti na ivicu stijene, zauzme položaj svetačkog spokoja, kao da se zavezao u duboke i pobožne misli. Čim je zauzeo taj položaj, u njegov vidokrug doskakuta jedna koza, koja je očito tražila izlaz iz poplavljenog područja. Skakutala je s kamena na kamen, i skoro se našla na domašaj skoka od vuka.
Vuk se smjesta prene.
"Gle, evo mi ručka", reče oblizujući se. "Rekao bih da danas ipak nije blagdan, jer inače mi ne bi došla ova koza, baš kao naručena! Ako nije blagdan, onda ne trebam ni postiti."
I on se zaleti na kozu. No koza se vješto izmaknu, i dade se u bijeg. Vuk za njom, ali je opet promaši. Tako su se ganjali po kamenju, sve dok koza ne uspje pobjeći. Vuk ju je uzalud tražio. Zadihan se vrati pred pećinu.
"Nisam ja od soja nepobožnih", mrmljaše vuk. "Meso se ne jede na blagdan, pogotovo ne kozje meso. Ne, ne, danas je dan posta!"
I on opet zauze onaj svoj svetački položaj.

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:39 am

ŠTA USTVARI ŽELE ŽENE

Mladi kralj Artur je bio iznenađen i uhvaćen od kralja susjednog kraljevstva, dok je kriomice lovio u njegovim šumama. Kralj ga je mogao ubiti na mjestu, jer je to bila kazna za sve one koji bi krali na kraljevom imanju, ali on ustuknu pred Arturovom mladošću i simpatičnošću i ponudio mu je slobodu u zamjenu za odgovor na jedno teško pitanje.

Šta ustvari žele žene?

Ovakvo bi pitanje ostavilo bez riječi i najstarije mudrace i mladom Arturu se činilo da je nemoguće odgovoriti na njega. Kako god bilo, bolje je i pitanje nego umrijeti obješen, tako da se vratio u svoje kraljevstvo i počeo ispitivati svoje podanike. Razgovarao je s princezama, kraljicom, prostitutkama, časnim sestrama, mudracima, pa čak i sa dvorskom ludom, sa svima… Ali, niko mu nije dao zadovoljavajući odgovor. Međutim, svi su mu savijetovali da potraži odgovor kod stare vještice, jer ga je ona jedina i znala. Cijena bi bila velika, jer je stara vještica bila nadaleko poznata po svojim preskupim uslugama.Došao je konačno i zadnji dan godine i Artur nije imao drugog rješenja već da razgovara sa vješticom. Ona je pristala dati odgovor, ali u zamjenu za slijedeće: želi da se uda za Sir Gawain-a, najplemenitijeg viteza Okruglog stola i Arturovog najboljeg prijatelja. Mladi Artur je uplašeno gledao; bila je gubava i užasno ružna, imala je jedan jedini zub, širila je oko sebe takav smrad koji ga je tjerao na povraćanje i ispuštala je neobične krike i zvukove. Nikad Artur nije u svom životu vidio odvratnijeg stvora. Pri samoj pomisli da zamoli svog prijatelja da oženi ovo stvorenje, uplašio se i odustao. Ali Sir Gawain je saznao šta se dogodilo i odlučno rekao da je žrtvovanje za život svog prijatelja i za očuvanje Okruglog stola vrijedno toga. Najavljeno je vjenčanje, nakon čega je stara vještica u svojoj paklenoj mudrosti rekla: "Svaka žena želi da bude vlasnica svog života!"

Čim je to izgovorila, svi prisutni su odmah priznali da je izrekla veliku mudrost i da je potpuno u pravu. Isto tako, da je i mladi Artur spašen. Tako je i bilo. Čim je čuo odgovor, kralj susjednog kraljevstva je vratio Arturu slobodu i pravo na život. Vijenčanje je obavljeno i to gala; prisustvovali su svi dvorjani i niko više od Artura nije osjećao i olakšanje i težinu u isto vrijeme. Sir Gawain je bio nasmiješen sve vrijeme, ljubazan i pun poštovanja, po svom starom običaju. Stara vještica je napravila pravi skandal svojim najgorijim načinom ponašanja: žderala je kao zvijer, bez upotrebe pribora za jelo -rukama i uz to proizvodila zastrašujuce urlike i zvuke, a da ne spominjemo nepodnošljivi smrad.
Konačno je došlo i vrijeme prve bračne noći i dok je čekao svoju mladu da mu dođe u krevet... Gawain je ugledao kako mu prilazi najljepše žensko stvorenje koje je ikad u životu mogao zamisliti. Sav očaran je upitao šta se dogodilo, na šta mu mlada djeva odgovori da je to ona, vještica, ali da će pola vremena provesti s njim kao vještica, a pola kao mlada djeva i to sve zato što je on bio dobar prema njoj svo vrijeme. Isto tako, upitala ga je koji njen izgled želi preko dana, a koji preko noći. Kakvo okrutno pitanje! Gawain je požurio sa razmišljanjem. Da li da preko dana ima divnu djevu koju će moći svima pokazivati bez straha i srama, a noću u intimnosti svog kreveta imati zastrašujuću vješticu?? Ili pokazivati prijateljima preko dana vješticu, a trenutke bračnog sladostrašća provoditi sa divnom djevom??

Šta biste vi izabrali? Pre nego procitate... donesite svoju odluku?

Plemeniti Gawain joj je rekao da joj on dozvoljava da sama odluči. Čim je to čula, vještica je rekla da će uvijek biti u obliku mlade djeve, i danju i noću, jer ju je on poštovao i dozvolio joj da bude vlasnica svog života.

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:39 am

-Nekada davno,zivela jedna tuzna devojka...
-A zasto je bila tuzna?
-Polako, nemoj me odmah prekidati, sve cu da ti ispricam po redu.Zato sto je bila usamljena i bez ikoga na svetu...
-Jel ni mamu nije imala?
-Nije imala nikog, sama samcita. Sedela jednog dana ta tuzna devojka na obali sinjeg mora.
-A zasto sinjeg,kad je more plavo?
-Dobro-plavog mora, kad je ugleda Bog sa nebesa i sazali se na nju.Kako se ona igrala sa kamencicima, on resi da jedan pretvori u kamen srece. Iznenada, kamencic koji je ona uzela, snazno je zasijao na njenom dlanu, lepse od bilo kog dragulja.
-A ona?
-Isprva se silno obradovala, ali je pomislila: moza ima jos ovakvog carobnog kamenja na plazi, pa je pazljivo spustila svoj i krenula da trazi drugo.
-I onda?
-Isla tako,isla, spustio se mrak i ona shvati da je kamen samo jedan jedini,i pravljen samo za nju, pa brze potrci nazad, ali vise nije mogla da ga nadje.
-A sutra ,kada je bio dan,je l' ga onda nasla?
-Nije, more ga je odnelo sa sobom.
Suzice se skupljaju(bajka treba srecno da se zavrsi,sta je sad ovo)
-A zasto ga je more odnelo?
-Zato sto nije bila dovoljno dobra. Bog joj je spustio srecu u ruke, a ona nije znala da je zadrzi. Polakomila se i htela jos. Ali tu nije kraj bajke. More cuva taj kamencic srece i izbacice ga pred neku drugu devojku koja ga bude zasluzila i koja ce znati da ga sacuva.
-A meni je,ipak, zao i one devojke sto ga je izgubila-kaze pospani glasic.
( I meni je.)
-Sta je sa njom dalje bilo?
-Ne znam. Nije ni vazno; samo ti lepo sanjaj.
(Znam, ostala je na obali i jos uvek moli more da joj vrati njen dragi kamen).

Marija Jovanovic-Spletkarenje

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:40 am

Paradoks našeg vremena kroz istoriju je da imamo vece zgrade, ali krace živce, šire puteve, ali uža gledišta. Trošimo više, ali imamo manje, kupujemo više, ali uživamo manje. Imamo vece kuce i manje porodice, više pogodnosti, ali manje vremena.

Imamo više diploma, ali manje razuma, više znanja, ali manje rasuđivanja, više stručnjaka, ali ipak više problema, više medicine, ali manje zdravlja. Pijemo previše, pušimo previše, trošimo nesmotreno, smejemo se premalo, vozimo prebrzo, previše se ljutimo, prekasno ležemo, ustajemo previše umorni,čitamo premalo, gledamo TV previše i molimo se retko.

Umnogostručili smo naše imetke, ali smanjili svoje vrednosti. Govorimo previše, volimo preretko i mrzimo prečesto. Naucili smo kako da preživljavamo, ali ne i da živimo. Dodali smo godine životu, ali ne i život godinama. Stigli smo sve do Meseca i natrag, ali imamo poteskocu da predemo preko ulice da upoznamo novog komšiju. Osvojili smo spoljni prostor, ali ne i unutrašnji.

Uradili smo velike stvari, ali ne i bolje. Ocistili smo vazduh, ali zagadili dušu. Savladali smo atom, ali ne i svoje predrasude. Pišemo više, ali ucimo manje. Planiramo više, ali postižemo manje. Naucili smo da žurimo, ali ne i čekati. Gradimo više kompjutera da sadrže više informacija, da proizvode više kopija nego ikad, ali mi komuniciramo sve manje i manje.

Ovo su vremena brze ishrane i sporog varenja, velikih ljudi i sitnih karaktera, brzih zarada i plitkih odnosa. Ovo su dani dve plate, ali više razvoda, luksuznijih kuća, ali uništenih domova. Ovo su dani bržih putovanja, višekratnih pelena, moralnosti koja se može odbaciti, jednodnevnih predstava, preteških tela i tableta koje cine sve od hrane, da utišaju, da ubiju.

Ovo je vreme kada ima mnogo toga u izlogu, a ništa u skladištu. Vreme kada vam tehnologija može doneti ovo pismo i vreme kada možete odabrati da li ćete ga podijeliti s nekim ili samo obrisati.

Zapamtite, provedite nešto vremena sa vašim voljenima, jer oni neće biti tu zauvek. Zapamtite, recite poneku ljubaznu rec onome koji vas gleda sa strahopoštovanjem, jer ce ta mala osoba uskoro odrasti i otići.

Setite se da date topao zagrljaj onome kraj vas, jer je to jedino blago koje možete dati svojim srcem, a ne košta ni pare. Setite se da kažete: "Volim te" vašem partneru i vašim voljenima, ali najviše od svega i mislite tako. Poljubac i zagrljaj ce zakrpiti povredu kada dolaze duboko iz vas. Setite se držati se za ruke i ceniti momente, jer jednog dana ta osoba nece biti tu ponovo.

Dajte vremena ljubavi, dajte vremena razgovoru i dajte vremena podeliti vaše dragocene misli s drugima.

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:41 am

Cijena sreće


Tiho i nježno kao i da neće, digao je povjetarac list, poletio je ovaj, mada je znao, odnijet će ga, razbit ali nije mario, isplatilo se letjeti bar na tren.

Otvorio sam dugo zatvoreni prozor ne bi li pronašao daljinu... za cijenu nisam pitao, a i koga bi?

Krenulo je tiho, kiše su lagano ispirale mozak, kroz tišinu smijeha tražio sam nit, nikad je i nisam očekivao samo bi je nekad sanjao.

Mislili bi mnogi da me znaju a u biti ja i sreća hodali smo drugom stranom. Možda me i mnogi pamte, spominju u pijanim noćima, znao sam otić' kad su to najmanje očekivali.


Dugo sam gradio svoj svijet, strpljivo i uporno odbijao bi ljubav, znao bi se sklonit odlascima gdje me nitko ne zna i preživio bi taman do novog odlaska.

Osjećam da mi je i sad vrijeme, o Bože, zašto ne mogu, a trebao bi zbog sreće drugih platit svojim bijegom.

Krenulo je tiho i kao da i neće, otvorio sam srce, srušilo se sve, ništa više nije bitno osim nje.

Zašto se nismo ranije sreli, cijena sreće ne bi se mjerila a sad se ničim ne može platit.

Otvoren mi prozor, tiha muzika pere ulice, njezin korak očekujem, ludila li, glasnik stiha doliječe uzima me i odnosi pred njene noge, tko to može razumjeti.
Jedina ona zna o čemu pjesnik govori, čime svoju sreću kupuje .

Je li suza dovoljna da ispere rastanak koji dolazi, umrijet ću nitko neće znati, a živjet ću u spoznaji da postoji cesta koja se nadom gradi, jedan dodir njenih usana, jedan šapat njenih strahova i samo jedna riječ nikad izgovorena.

Tiho kao i da neće sreća mi račun pravi, hoću li ikad moći platit. Ne vjerujem.

Zar je moguće da i ona isto osjeća, dal' me voli ili samo bježi od nečeg, nije mi navika da budem igračka.

Dao sam joj sebe, jel' mi vratila.

Ako i nije sve je platila jer ipak znam da je shvatila.

Da se sreća cijenom mjeri mnogi bi je kupili, da je more već bi ga i popili, ali nije i neka je.

Otvorio sam dugo zatvoreni prozor i ugledao daljinu... za cijenu ne pitam jer bojim se.

Znam da tamo negdje čeka me.


_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:43 amZovem se Ljubav


Postojala sam pre nego sto je bilo šta postojalo u Univerzumu, postojala sam pre nego sto je postojala priroda, postojala sam prije nego sto je postojao covek. Bila sam usamljena, htela sam da podelim sve ovo sto nosim sa sobom kroz nebrojene vekove i stvorila sam svet koji sam htela da se mojim imenom zove.

Uvukla sam se u more i jezera, u reke i potoke, u planine i beskrajna polja, u sume i proplanke. Ja sam ona u kojoj se umivate, ja sam ona u kojoj lice svoje ogledate, ja sam ona koju udisete.

Volim da dodjem iznenada, kada se nenadate, volim da vam oduzmem dah, volim da vam oduzmem moc govora.
Volim da vam srce brzo zakuca, da vam kolena klecaju, da cesto izgovarate nesuvisle recenice.
Volim da zbog mene radite nepromišljene stvari, da se smete kao deca, volim da setate livadama i berete retko cvece.
Volim da ste radosni zbog mene, volim da zbog mene pevate, volim da zbog mene pesme pišete, da zbog mene price izmišljate kojima nijedna bajka ravna nije.

Ali sam tuzna kada me se bojite.

Tukli ste me, mucili, zatvarali u tamne kleti, izbacivali iz hramova, ostavljali me gladnu i zednu, zaklanjali ste sunce od mene, slali vecne kise i tmurne oblake, krali ste duge od mene. Vezivali ste me lancima, niste mi dali da se sirim i razvijam, govorili ste cak i da ne postojim. Niste verovali u mene, izmišljali ste strasne stvari samo da prikrijete moje ime, palili ste, pljackali ste, ubijali ste.

Ali sve sam zbog vas izdrzala.

Nisam se bunila, plakala sam u tajnosti da me ne vidite nesrecnu, da vas ne rastuzim. Sve lance sam pokidala, sve sam oblake rasterala, nepriemetno, tiho i tajno, da mi se ne prepadnete naprasno. Sunjala sam se kao mio lopov oko vasih srca, omeksivala ograde koje ste postavljali i mislili ste da vam se nece moci nikada vise ukloniti. Brisala sam vam suze sa lica kada ste mislili da vam ih nema ko obrisati, terala na smeh kada ste mislili da cete vecno plakati, terala vas na govor i tada kada biste se zarekli na vecno cutanje.

Ne bojte se.

Primite me u svoje dvorove, otvorite mi vase hramove. Primpremite sudove duse svoje da vam ih napunim radoscu i veseljem. Ja cu biti vasa molitva, ja cu biti vas vid kada ne vidite, ja cu biti vas sluh kada ne cujete, ja cu vas nahraniti kada ogladnite, ja cu vas napojiti kada ozednite. Ja cu biti vasa svetlost u mraku, ja cu biti put po kojim cete hoditi kada budete mislili da prolazite nepoznatim predelima.

Ne bojte se. Otvorite srce i primite me u sebe. Jer sam tu. Jer postojim.

Zovem se Ljubav, samo me pozovite i bicu tu.

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:43 am

Zato, prestani da cekas...
Da otplatis kola.
Da kupis novu kucu ili automobil.
Da ti deca odu od kuce.
Da se vratis na studije.
Da zavrsis studije.
Da izgubis 10 kg.
Da dobijes 10 kg.
Da se ozenis (udas).
Da se razvedes.
Da dobijes decu.
Da odes u penziju.
Da dodje leto.
Da dodje prolece.
Da dodje zima.
Da dodje jesen.
Da umres.

Nema boljeg trenutka za srecu od ovog.
Sreća je put, a ne cilj.

Zato
radi kao da ti ne treba novac,
voli kao da nikada nisi bio povredjen,
i igraj kao da te niko ne gleda.

(nepoznat autor)

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:44 am

...Konj se razboleo.
Dosao veterinar i prepisao seljaku lek za konja.
Tri dana da mu daje, ako konju ne bude bolje moraju da ga ubiju.
To cula svinja.
Prvi dan , konju nije bolje, drugi dan takodje. Pridje mu svinja i
kaze: "Molim te ustani, moras da ozdravis" ali konj ne ustaje.
Treci dan - konj ne ustaje.
Svinja ga opet moli, kaze mu da ce da ga ubiju ako ne ustane.
Odjednom konj ustaje i polako izlazi iz stale.
Svi se raduju i seljak kaze veterinaru:
"Ovo moramo da proslavimo,
veceras cu da zakoljem svinju".

Poenta price: Ne mesaj se u tudja posla!

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:46 amPrica o vrapcuJednog strahovito hladnog zimskog dana,vrabac je osetio da nece uspeti da prezivi. Pokusao je pronadje neki zaklon ,ali dok je leteo, bivalo mu je hladnije, pa su mu se krila najzad smrzla i on je pao na drum.
Lezao je, osecao kako se koci od mraza i znao da je smrt blizu. Odjednom je osetio kako je preko njega palo nesto toplo i meko .Bila je to kravlja balega .Vrabac se zagrejao, raskravio i najzad zacvrkutao. Jedna macka u prolazu cula je cvrkutanje, raskopala balegu i pojela vrapca.
Ova mala prica daje nam tri pouke:
-Ako se neko po*ere na tebe,to jos ne znaci da ti je neprijatelj.
-Ako te neko izvadi iz go*ana ne znaci da ti je prijatelj.
-Ako si,vec zapao u go*na bolje cuti.

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:47 amJedan čovek star 92 god, mali, dobrodržeći i ponosan, koji je svako jutro u 8 sati bio kompletno obučen, sa kosom moderno nameštenom i savršeno obrijan iako je skoro sasvim slep, danas se doselio u starački dom. Njegova 70-to godišnja žena skoro je umrla i time selidbu u dom učinila neophodnom. Posle mnogo sati strpljivog čekanja u holu doma, ugodno se nasmešio kada su mu rekli da mu je soba spremna. Dok je upravljao svojom šetalicom ka liftu, opisao sam mu njegovu sobu, uključujući i roletne koje su bile okačene na prozoru.
"Sviđa mi se", rekao je sa entuzijazmom osmogodišnjaka kome su upravo pokazali njegovo štene.
"Gospodine Džons, još uvek niste videli sobu, sačekajte još malo."
"To nema nikakve veze sa ovim", odgovorio je. "Sreća je nešto o čemu odlučujete unapred. Da li će mi se dopasti soba ne zavisi od toga kako je raspoređen nameštaj, već kako ja rasporedim svoje misli. Već sam odlučio da mi se dopada. To je odluka koju donosim svakog jutra kad se probudim. Ja imam izbor: mogu da provedem dan u krevetu brojeći teškoće koje imam sa delovima tela koji više ne rade, ili mogu da ustanem iz kreveta srećan zbog onih koji još uvek rade. Svaki dan je poklon i dok su mi otvorene oči, misliću na novi dan i na sve srećne uspomene koje sam odložio baš za ovo doba svog života. Starost je kao bankovni račun. Sa njega podižete ono što ste tu uložili. Moj savet vam je da uložite mnogo sreće u banku sećanja! Hvala vam za svaki deo u banci sećanja. Ja još uvek ulažem!!
Zapamtite 5 jednostavnih pravila za sreću:
1. Oslobodite svoje srce mržnje.
2. Oslobodite svoj um od briga.
3. Živite jednostavno.
4. Pružajte više.
5. Očekujte manje."

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:48 amBila jednom dva monaha, koji su punih cetrdeset godina ziveli u istom manastiru, a da se nijednom nisu posvadjali.
Jednog dana prvi monah rekao je drugome:
- Ne mislis li da bi trebali bar jednom da se posvadjamo?
Ovaj drugi je uzvratio:
- Zasto da ne?! Oko cega cemo se svadjati?
- Mogli bismo oko ovog hleba - predlozi prvi.
- U redu, svadjajmo se oko hleba. Kako se to radi?
- Ovako - rekao je prvi monah - Ovaj hleb je sada moj, sta ces sad?
- Zadrzi ga - rekao je drugi monah.


_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:49 amAvelj i Kain susuretose se posle Aveljeve smrti. Hodahu pustinjom i prepoznase se iz daljine, jer obojica behu veoma visoki. Braca sedose na zemlju, zalozise vatru i obedovase. Cutahu kako cine umorni ljudi na izmaku dana. Na nebu se pomaljase zvezda koja jos ne bese dobila ime. Pri svetlosti plamena Kain primeti na Aveljevom celu beleg od kamena, ispusti hleb koji prinosase ustima, i zamoli da mu bude oprosten zlocin.
Avelj odgovori: – Jesi li Ti ubio mene, ili sam ja ubio Tebe? Ne secam se vise; opet smo ovde zajedno, kao nekada.
– Sada znam da si mi istinski oprostio, jer zaboraviti znaci oprostiti. I ja cu pokusati da zaboravim.
Avelj rece sporo: – Tako je. Dok traje griza savesti, traje i krivica.

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:50 amPrica jedne sveceZapalili ste me i gledate moje svetlo. Radujete se jasnoci i toplini koju darujem. Veselim se da mogu goreti za vas. Da nije tako, lezala bih beskorisna u nekoj kutiji. Smisao dobijam tek kada gorim. Ali, dobro znam, sto duze gorim, to kraca postajem, to se vise blizim svome kraju. 'Izgorela je' reci cete, a ono sto je ostalo vi cete baciti. Znam, za mene postoje dve mogucnosti: ili da ostanem u kutiji u tami, ili da gorenjem postajem kraca. Dajem sve u korist svetla, a time dovodim samu sebe kraju. Ipak lepse je ako mogu nesto dati...

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:51 amMama može???


Dete od četiri godine : "Moja mama može sve."
Osmogodišnjak: "Moja mama zna jako puno!"
Dvanaestogodišnjak: "Moja mama možda ipak nešto ne zna!
Četrnaest-godišnjak: "Naravno, moja mama ne zna ni ovo."
Šesnaest godina: "Mama? Ona nema pojma ni o čemu!"
Osamnaest godina : "Stara je bezveze!"
Dvadeset i pet godina: "Mama bi možda nešto mogla znati o tome."
Trideset i pet: "Pre nego odlučim pitaću mamu za mišljenje."
Sa 45 godina većina misli : "Volela bih znati šta bi mama o tome rekla ."
A sa 65 sve bi dali samo kada bi još jednom s mamom mogli razgovarati.

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:51 am
DRVO


Bili su vrlo mlad bračni par, tek par meseci u braku. No, čak i za to malo vremena mogli su da shvate da brak i nije baš ono kako su ga sebi ranije predstavljali.

U suštini, nije da se više nisu voleli; naprotiv, obadvoje su još uvek osećali jako silne emocije jedno prema drugome. Ali su ih sve ređe iskazivali.

A ranije!! Samo do pre par meseci, kao da su se takmičili ko će prvi reći „Volim te“. Ili ko će to više puta reći u jednom danu. Ili ko će to da dokaže na interesantniji i originalniji način. I, nije padalo teško, niti im je moglo dosaditi. Činili su to iskreno i sa ljubavlju; pružalo im je neopisivo zadovoljstvo da svoja osećanja pokažu jedno drugome.


I u jednom trenu kao da se sve iz korena promeni. Do te mere su bili napeti u poslednje vreme, da su i najmanji događaj ili najbezazlenija reč bili dovoljan povod da se ozbiljno posvađaju i izvređaju.

Već sasvim očajni i istrošeni od novonastale situacije, jedno veče odlučiše da sednu i porazgovaraju o svemu. I, ako je moguće, da pokušaju da nađu neko rešenje, koje će biti na obostranu korist.

Nijedno od njih dvoje nije htelo razvod, ali su istovremeno bili i svesni da je nemoguće živjeti takvim životom. Bilo im je sve jasno, ali nisu nalazili reči da to i iskažu. Dugo su sedeli tako ćuteći jedno naspram drugog, razdirani iznutra protivurečnim osećanjima i mislima, pitajući se neprestano, šta bi bilo najbolje rešenje.

I odjednom muž poskoči:

- „Palo mi je nešto na pamet!“ – reče sa neskrivenim zanosom u glasu. „Hajde da zasadimo jedno drvo u bašti i to neka bude ‘Naše drvo‘!! Ako kroz sledeća tri meseca drvo uvene – mi ćemo se razvesti. Ali ako se primi i počne da raste i da se razvija – nikada više nećemo sebi dozvoliti nijednu misao o razvodu. A za to vreme, možemo da spavamo i u odvojenim sobama.“

„I šta misliš, jesi li ZA?“ – upita je nesigurno i uperi u nju pogled prepun očekivanja.

U prvi tren ženi se to učinilo kao prilično čudna i suluda ideja – da im budućnost braka zavisi od nekakvog drveta. Ali kad je pak malo razmislila o bezizlaznosti njihove situacije – na kraju pristade.

Sledećeg jutra odoše zajedno do obližnjeg rasadnika i kupiše jedno omanje drvo. Dođoše kući, izabraše pogodno mesto u bašti i međusobno se pomažući – posadiše ga.

Prošlo je oko mesec dana od toga dana.

Jedne noći su se sudarili, u tami njihove bašte. U pogledima im se isprva videlo čuđenje, da bi se zatim pretvorilo u radostan sjaj.

Oboje su u rukama imali po kantu vode.
Svake su noći išli da zaliju drvo…

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:53 amDEČAK I PAS


U izlogu prodavnice kućnih ljubimaca pojavio se natpis “PRODAJU SE ŠTENCI”. Neki je dečak pročitavši natpis odlučio ući u prodavnicu da se raspita. “Koliko koštaju štenci?”, pitao je vlasnika prodavnice.

“Između 30 i 40 dolara”, odgovori trgovac. Dečak zavuče ruku u svoj džep i izvuče nešto sitnog novca.

“Ja imam samo 2.37! Mogu li ipak da ih pogledam?”. Trgovac se nasmeši i zazviždi, a iz kućice u dvorištu došeta ponosna kujica sa svojih pet mekanih loptica. Jedno je štene vidljivo zaostajalo za drugima. Mali se dečak odmah sagne i nežno podigne hromo štene.

“Šta nije u redu s ovim psićem?” Trgovac mu objasni da se štene okotilo s jednom kraćom šapom i da će zato uvek hramati. Dečak je uskliknuo:

“To je štene koje bih voleo kupiti!”. Trgovac reče:

“Ovo štene ne moraš kupovati, ako ga zaista želiš, ja ću ti ga pokloniti!”

Na to se dečak rastužio:

“Ne želim da mi ga poklonite. Ovo štene je jednako vredno kao i ostali. Želim ga kupiti po punoj ceni. Sada ću vam dati 2.37 i po 50 centi svaki mesec sve dok ga ne otkupim!”
Na iznenađenje trgovca, dečak povuče nogavicu svojih pantalona i pokaže svoju iskrivljenu, invalidnu nogu koju je podupirala metalna šipka. Tada tiho uzvrati:

“Ni ja nikada neću moći trčati, ni skakati. Ovom štenetu treba neko ko će ga razumeti. Neko ko će o njemu brinuti i voleti ga baš takvog kakav jeste.”

Nikada ne procenjujte nekoga po onome šta ne može uraditi, već po onome šta može.


_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:54 amTri stabla


Rasla jednom tri stabla na brdu, u šumi. Razmatrali su svoje nade i snove, kada prvo stablo reče: “Jednoga dana, nadam se, ja ću postati kovčeg za blago. Možda ću biti ukrašen nekom prelepom rezbarijom i svako će se diviti mojoj lepoti.”

Tada drugo stablo reče: “Jednog dana ja ću biti moćan brod. Nosiću kraljeve i kraljice preko voda i ploviti do svih krajeva sveta. Svako će se osećati sigurnim u meni zbog snage moga trupa.”

Konačno, treće stablo reče: “Ja želim porasti i biti najviše i najravnije stablo u šumi. Ljudi će me videti na vrhu brda, gledaće moje grane i misliće na nebesa, i na Boga, i na to kako sam im blizak. Ja ću biti najznačajnije stablo svih vremena, i ljudi će me se uvek sećati.”

Nakon nekoliko godina, grupa drvoseča dođe do stabala. Jedan dođe do prvog stabla i reče: “Ovo izgleda snažno stablo, mislim da ću moći prodati ovo drvo tesaru.” I počne seći stablo. Stablo beše srećno. Znalo je da će tesar od njega napraviti kovčeg za blago.

Kod drugog stabla drvoseča reče: “Ovo izgleda snažno stablo, prodaću ga brodogradilištu.” Drugo stablo beše srećno. Znalo je da će se pretvoriti u moćan brod.

Kada drvoseča dođe do trećeg stabla, stablo beše uplašeno; jer, ako ga poseku, njegovi se snovi neće ostvariti. Jedan od drvoseča reče: “Ne treba mi ništa posebno od mojih stabala, pa ću uzeti ovo. Neka se nađe.” I on poseče stablo.

Kada je prvo stablo dospelo tesaru, napraviše od njega jasle za hranjenje stoke. Staviše ga u štalu i napuniše senom. To nije bilo ono, za što se stablo molilo.

Od drugog stabla je bio napravljen mali ribarski brod. Završiše njegovi snovi o moćnom brodu koji će nositi kraljeve.

A treće su stablo naprosto isekli u velike komade i ostavili usamljeno u nekoj mračnoj ostavi.

Godine su prošle i stabla zaboraviše svoje snove. Jednoga dana, čovek i žena dođoše do staje. Ona se porodi i staviše detence u jasle, napravljene od prvog drveta. Čovek je poželeo da može napraviti kolevku za dete, ali – ove jasle će morati biti dovoljne. Stablo je osetilo važnost ovog događaja, znajući da u sebi čuva najveće blago svih vremena.

Godinama potom, grupa ljudi uđe u ribarski brod, napravljen od drugog stabla. Jedan od njih beše umoran pa otiđe spavati. Dok behu na vodi, podiže se velika oluja i stablo uvide da nije dovoljno snažno da zaštiti svoje putnike. No, ljudi probudiše spavača, on ustade, izgovori “MIR” i – oluja iznenada stade. Tada stablo uvide da je nosilo samoga Kralja nad kraljevima.

Konačno neko dođe i uzme i treće stablo, ono godinama skriveno u tami. Bilo je nošeno kroz neke uske ulice, dok su se drugi ljudi rugali čoveku koji ga je nosio. Kada dođoše do određenog mesta, čoveka prikovaše na stablo i podigoše ga u vazduh, ostavljajući ga da umre na vrhu toga brda. A kada je došla nedelja, treće stablo uvide da je dovoljno snažno da bi moglo stajati na vrhu brda zauvek i biti blizu, sasvim blizu Gospodu. Jer, na njemu beše razapet sam Sin Božji, Isus Hrist.

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:54 am

Čovek nadmašuje životinju govorom, a ona njega ćutanjem.

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Kineska poslovica

Dakle: ne brinite se previše za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji
dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke.
Biblija: Mt, 6,34

Pre braka imao sam šest teorija o odgoju dece. Sada imam šestoro
dece i nijednu teoriju.
Earl of Rochester

Bolje biti malo glup, nego malo pametan....

Kada ti sve lađe potonu seti se da znaš plivati.

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman podići.

Ako želiš videti dugu, prvo moraš videti kišu

Uči na greškama drugih ljudi, jer ne živiš dovoljno dugo da bi ih sve stigao sam napraviti.

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:57 am

Čovek i smrtNeki je starac skupljao u šumi drva za zimu. Jednog dana nosio je na sebi teško breme. Umorio se pod teretom. Konačno je odložio drva na zemlju da se malo odmori i predahne.

- O, kad bi me već jednom smrt uzela - jecao je.

- Na ovoj zemlji samo podnosim muku i bol.

I smrt se nađe pored njega .

- Šta želiš od mene? - upita ga smrt.

- Samo da mi ovaj moj teret podigneš opet na ramena - odgovori starac žurno.

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 11:59 amU svojim mladim danima jedan orao je dopao u ruke nekog opakog mladića, koji mu je ovio tanak lanac oko noge i privezao ga za pećinu.
Kako je siromašni kralj ptica udarao krilima, kako je nastojao, bolje rečeno pokušavao da se oslobodi, ali uzalud!
Konačno od beznadne borbe, koja je trajala niz godina, već se umorio i užasna svest da se nalazi u ropstvu, sasvim je njime zavladala. Jednog dana se nekako prekine jedna karika na lancu, ali to siroti orao nije primetio. Sedeo je zguren još kroz više nedelja, mutnih očiju; pred njim je svod nebeski, srce puno želje za slobodom, u krilima mu snaga - sve uzalud, jer on za to ne zna.
O, da je samo jedan korak načinio.
Da je samo još jednom pokušao.
Da je zamahnuo krilom.
Da tako brzo nije izgubio nadu!!!

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 12:00 pmBratska Ljubav


Dva brata, jedan oženjen, drugi neoženjen, posedovali su farmu čije je plodno tlo davalo obilnu letinu. Pola je žita pripadalo jednom bratu, a druga polovina drugom.
Na početku je sve bilo dobro. Potom bi se oženjeni brat noću povremeno budio od sna i mislio: "To nije uredu. Moj brat nije oženjen i dobija polovinu uroda s farme. Sa mnom je žena i petoro dece, i tako sam osiguran za svoju starost. Ali, ko će se brinuti za mog brata kad ostari? On mora mnogo više staviti na stranu za budućnost negoli što to čini sada, i stoga je on potrebniji od mene."
S tim bi mislima ustao, prikrao bi se kući svoga brata i istresao bi vreću žita u bratovu žitnicu.
Neoženjenog brata počele su saletati iste takve misli. Povremeno bi se budio od sna i govorio bi: "Ovo jednostavno nije pošteno. Moj brat ima ženu i petoro dece, a dobio je polovinu uroda sa zemlje. Ja ne moram nikoga prehranjivati osim sebe. I da li je stoga pravedno da moj brat, čije su potrebe očito veće od mojih, dobije tačno toliko koliko i ja?" Tada bi ustao iz kreveta i odneo bi punu vreću žita u žitnicu svoga brata.
Jedne noći obojica su ustala iz kreveta u isto vrijeme i naišli su jedan na drugoga s vrećom žita na leđima.
Mnogo godina nakon njihove smrti pročula se ta vest. I kad su ljudi hteli podići hram, izabrali su mesto na kojem su se dva brata susrela, jer u selu nisu mogli naći svetije mesto od toga.

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 12:01 pm

“TO JE DOBRO”


Nekada davno živeo jedan afrički kralj koji je imao jako bliskog prijatelja, prijatelja sa kojim je odrastao. Taj njegov prijatelj imao je naviku da, šta god da se desi u životu, kaže:“To je dobro.“
Jednog dana kralj pođe u lov sa svojim prijateljem. Prijatelj je prethodnno pripremio puške, ali ispostavilo se da jednu pušku nije dobro podmazao. Kad je kralj spazio lovinu i nanišanio, puška se jako trznu, ispade mu iz ruku i opali. Na njegovu žalost, metak mu je otkinuo palac na lijevoj ruci. Prijatelj mirno gledajući šta se dešava i vjeran svojoj navici reče:“To je dobro!“ Na to pobješnjeli kralj urliknu:“Neee!!! To NIJE dobro. To NIJE dobro.“ I naredio da se njegov prijatelj baci u najdublju tamnicu.
Prošla je godina dana, kralj opet krenu u lov. No igrom slučaja, uhvatiše ga ljudožderi, svezaše ga i odnesoše u svoje selo. Skupiše drva, zapališe vatru i prinesoše kolac. I kada dovukoše kralja do vatre, vidješe da mu fali palac. I kako su bili mnogo sujevjerni i nisu jeli nikada čovjeka kome nešto fali, odvezaše kralja i pustiše ga na slobodu.
Kada je došao sebi, poslije susreta sa smrću, kralj se duboko zamisli nad sudbinom i sjeti se svoga prijatelja, koji je već cijelu godinu trunuo u zatvoru. Kralj naredi da se njegov prijatelj istog trenutka pusti na slobodu: „Bio si u pravu. – reče mu- Zaista je bilo dobro što mi je metak otkinuo palac.“
I nakon što mu ispriča za svoju dogodovštinu sa ljudožderima, rasplaka se govoreći:“Osjećam se užasno zbog toga što sam ti napravio, bacajući te u tamnicu.“
„Ne!“ – odgovori prijatelj – „To je dobro!“
„Kako dobro?! Šta tu ima dobro što si proveo godinu dana u zatvoru?!
„Pa da nisam bio u zatvoru, sada bi me jeli ljudožderi.“ – bio je odgovor.


_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 12:01 pm
INSTRUKCIJE ZA ŽIVOT:


Pružaj ljudima više nego što očekuju, i radi to sa voljom.
Nauči napamet stihove koje voliš.
Ne veruj u sve što čujes.
Ne troši vreme na spavanje, i ne spavaj toliko koliko bi želeo.

Kad kažeš nekome "volim te", reci to zato što tako osećaš... i što je istina.
Kad kažes "žao mi je", "oprosti mi", "izvini", gledaj osobu u oči.
Budi veren najmanje šest meseci, pre nego što se venčaš.
Veruj u ljubav na prvi pogled.
Ne ismejavaj tuđe snove.
Voli duboko i strasno.
Možeš biti povređen, ali to je jedini način da živimo kompletan život.
Ako se ne slažeš, budi ipak lojalan.
Ne vređaj. Ne osuđuj nikoga zbog njegovih rođaka.
Govori polako, ali misli brzo.
Ako te neko pita o nečemu što ti ne želiš da odgovoriš, pitaj sa osmehom: "Zašto te to zanima?"
Ne zaboravi da najveće ljubavi i najveći uspesi, obuhvataju i rizike. Nazovi svoju majku.
Kaži "na zdravlje" kad čuješ da neko kine.
Ne zaboravi tri stvari: Poštuj samog sebe. Poštuj druge. Odgovoran si za sve što radiš.
Ne dozvoli da jedan mali nesporazum pokvari veliko prijateljstvo.
Kad primetiš da si pogrešio, ispravi to brzo.
Odgovaraj na telefon sa osmehom, onaj koji zove čuje da se ti osmehuješ.
Zasnuj brak sa osobom koja voli da priča.
U starosti će vam razgovor biti važniji od bilo čega.
Ne budi puno sam.
Otvori tvoje naručje za razmenu/promenu, ali ne zanemari svoja vrednovanja.
Ćutanje je ponekad najbolji odgovor.
Čitaj više knjige i gledaj manje TV.
Živi dobar i dostojan život.
Kasnije u starosti mozes da uživas u sećanjima.
Veruj u Boga, ali zaključavaj svoj auto.
Važno je da je atmosfera u kući ispunjena ljubavlju.
Učini uvek tako da stvoris mir i harmoniju svojoj okolini.
Ako si u nesporazumu sa svojim ljubljenim, posmatraj situaciju kakva je sada, a ne kakva je bila nekada.
Čitaj između redova.
Podeli sa drugima ono što znaš. Tako se stvara besmrtnost.
Budi brižan prema našoj planeti.
Ne prekidaj nikada nekoga ko ti upravo pokušava dokazati svoju odanost.
Ne zabadaj nos u sve. Ne budi previše radoznao.
Ne veruj nikada osobi koja ne žmuri kad je ljubiš.
Jedanput godišnje putuj negde gde nikada nisi bio.
Zarađuješ li puno para, plasiraj ih negde gde ćes moći pomoći drugima, za svoga života.
To je najveće zadovoljstvo što ti bogatstvo može dati.
Ne zaboravi da, ne uspeš li u svemu što želiš, ponekad je to srećan pogodak.
Ne zaboravi da ljubav između dve osobe treba da je više nego potreba jednog za drugim.
Sagledaj čega moraš da se odrekneš na svom putu za uspeh u nečemu.
Približi se ljubavi i kuhinji sa odvažnošću i predanošću.


_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*
Admin
avatar

Broj poruka : 8047
Datum upisa : 25.03.2012
Lokacija : U njegovom srcu

PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   Pet Okt 19, 2012 12:02 pm

Otkriti čudo
Toliko je čuda u krilu zemlje
koja čekaju da ih čovek otkrije.
Ali mi ih ne vidimo.
Naš je život okružen čudima
koja žele razveseliti naše srce,
ali mi ih ne vidimo.
Jer mi otvaramo svoje oči,
ali ne i srce.
Jer stvari i ljude
koji nam dolaze u susret
ne volimo srcem.
Nikada nećeš biti srećan
ako se ne možeš radovati
suncu koje sja,
cvetu koji cveta,
detetu koje ti se nasmeši.

Ako pogledamo cveće,
ptice i ljude zato što ih
od srca volimo,
tada ćemo uvek videti puno više,
tada ćemo svaki dan otkrivati čuda.

Pogledaj jednom oblake kako se kreću,
te brze tvorevine u kojima tvoja mašta
opaža neke tajanstvene nemani.
Pogledaj dete kako slika.
Njegova mašta dočarava šarenim olovkama
na malome komadiću papira čitav svet.
Pogledaj starca koji gladi mačku,
dvoje zaljubljenih na autobuskoj stanici,
bebu koja spava u dečjim kolicima.
I otkrićeš da je u svim stvarima,
više nego što se površno vidi,
prisutno sećanje na raj.
U svakom su danu skrivena čuda
- ona se uopšte i ne mogu izbrojati.

Kad riba krene u otkrivanje svoga sveta,
voda je ono poslednje što će otkriti.
Tako je i s ljudima. Čovek je najmanje
svestan najjednostavnijih i najbitnijih stvari svoga življenja.
Koliko je njemu važan svež vazduh,
zna tek kad mu zapreti opasnost od gušenja.
I kako je lepo moći disati, zna tek kad umire.

Phil Bosmans

_________________
"Pomisli samo kako me nije ni bilo, kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo"
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Mudre, zanimljive i poucne price   

Nazad na vrh Ići dole
 
Mudre, zanimljive i poucne price
Nazad na vrh 
Strana 6 od 7Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći
 Similar topics
-
» Poucne i interesantne price
» Zanimljive priče o slikarima
» Zanimljive priče o kompozitorima
» Mudre misli...
» O prijateljstvu...

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Night fairy :: Riznica - Treasury :: Mudrosti-
Skoči na: